Sunday, October 02, 2005

Бялата нощ на Брюксел
разказ от Ивайло Нейков
специален кореспондент на мисията на ИФАГ в Брюксел

Nuit Blanche или така наречената “Бяла нощ” е събитие, което цели да разбуди жителите на големите европейски столици от привидната летаргия, която ги е обзела.
Но нека започнем отначало.


Бялата Нощ започва да се провежда първоначално във Франция, но набира скорост и скоро се очаква десетина европейски столици да “полудяват” веднъж годишно, а именно на 1 октомври :) . Нямам представа как е било в Париж тази година, но станах пряк свидетел на провеждането й в Брюксел. Чудя се откъде да започна – от критиките или от хвалебствията, защото има достатъчно и от двете. Най-интересен ми се стори следния парадокс – невероятни тълпи преливащи от и в заведенията, при условие че същите тези заведения работят и през останалите дни в годината, но тогава са полупразни.

Какво все пак е Бялата Нощ? – Всички заведения са отнворени от 21 до 7 часа сутринта, улични музиканти, малки концерти... бира и марихуана (за по-любопитните в Брюксел марихуаната има доста неясен статут – можеш да си я отглеждаш и пушиш, не можеш да я продаваш (цигарата върви около 2€ :) , но всички имат и консумират съответно :). Като цяло по-скоро съм доволен не от изкарването, а от това, че успях да видя нощния живот в Брюксел и как се забавляват туземците :) Начинът им на забавление ми е малко съмнителен и далечен – пият като прасета, пушат, навсякъде купчини от боклуци (предимно счупени бутилки, фасове от марихуана и кенчета от бира :) , пред и в заведенията огромни опашки... А да кажеш, че през другото време нищо не работи... Ние влязохме в една “дискотека” – огромен хангар, а отпред един травестит продаваше бира, но беше такъв фраш, че почти не танцувахме :(

Имаше и готини неща – уличните музиканти, една група само с ударни инструменти направи фурор – от африкански мотиви до салса и накара за половин час цялата улица да полудее и танцува. Като цяло нощ за хора, които могат да разпуснат само веднъж в годината, за тинейджъри без родителски контрол :) и за любители на екстремни изживявания (разбирай напивания). Ако чувствате, че принадлежите към някоя от тези групи горещо ви препоръчвам за следващия 1 октомври да се наспите добре на предишния ден и да отидете в Брюксел или Париж :) . До тогава, кой знае, мога да размисля и да се видим там :)

Успехи и късмет !
Ивайло Нейков

0 Comments:

Post a Comment

<< Home