Thursday, December 06, 2007

Свети Николай vs. Посейдон





Днес четох в News.bg, че Св. Николай бил историческа личност, но всъщност, в образа на почитания светия се преплитали чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Това била причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смятало се още, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците оставали на сушата.

За всеки голям християнски празник напоследък се намира някаква връзка с езическите вярвания. Преди това пък слушах за заклинанията на Никулден. Запитах се, що за заблудени хора работят по медиите да говорят такива глупости или пък целият ни народ се е загубил?

Та какво общо имат Св. Николай и Посейдон?

Св. Николай е историческа личност. Известно е къде и кога се е родил, как е живял. Житията предават доста подробни и очевидно достоверни разкази за живота му и чудесата, които е извършил приживе, както и за почитането на светията след неговата кончина на 6 декември 342. Затова и днес на тази дата отбелязваме празника на светията. Вторият празник за светията е през лятото, 9 май (22 май стар стил), когато се отбелязва пренасянето на мощите на светията пък от град Мира, област Ликия, Мала Азия (оттам Мир-Ликийски), в Бари, Италия, където се пазят и до днес. Този втори празник се празнува в Русия още от 1091 година.

Чудесата на светеца са многобройни. Той раздал богатството, което наследил, за добри дела и се стараел да не знаят за благодеянията му. Житието му разказва как светията укротил морска буря с молитвите си, възкресяването на моряк, спасяването на кораб. Оттам "морската жилка" в почитта към светията.

Наред с това обаче Св. Николай е останал в историята и като архиепископ на Мира и като участник в Първия вселенски събор в Никея, на който е приет Символът на вярата (Веруюто или Кредото), за което със сигурност сте чували, а може би и го знаете (Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо...).

Тропарът на Св. Николай пък го възхвалява като смирен човек и образец на кротост, положил живота си за спасението на другите. И именно като такъв го почитат християните - топъл застъпник и бърз помощник и защитник.

Та какво му е общото с Посейдон? А, да, морската вода!

Посейдон е древногръцки бог (римският му аналог е Нептун). Посейдон е брат на Зевс. Зевс, Посейдон и Хадес възстават срещу баща си Кронос. След като се разправят с родителя си по не-християнски начин, тримата братя си поделят земята, морето и подземния свят. Освен като бог на моретата, гърците считат Посейдон за бог на реките, питейната вода, конете и земетресенията.

Винаги въоръжен с тризъбец, той имал бурен и променлив нрав (бурите трябва да се обяснят). Можел с тризъбеца си да строши всичко. Имал многобройни контакти с жени и мъже, като има тридесетина деца от двадесетина жени. Често налагал волята си с груби средства. Доколкото си спомням, превърнал една девойка в мъж, след като я изнасилил. Имал и летяща колесница с коне, които можели да тичат над водата. В Троянската война взема страната на гърците. При основаването на Атина, Посейдон и Атина спорили, кой да покровителства града. Съгласили се всеки от тях да даде на града по един дар и атиняните да изберат. Посейдон забил тризъбеца и от земята бликнал извор, който обаче бил солен и общо взето безполезен. Атина дарила маслиново дърво.

Е, според вас, какво е общото между Св. Николай и Посейдон?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home