Friday, October 07, 2005

Брюж - Венеция на севера

Брюж е хубаво местенце. Ама чак пък Венеция на севера. Вярно има канали... Доста, петдесетина сигурно... Но какво толкова – разположението е на ниско и равно място. Брюж е точно толкова Венеция, колкото и останалите градове на севера, претендиращи за това прозвище. Брюж, Амстердам, Стокхолм, Санкт Петербург все още не осъзнават, че никога няма да бъдат Венеция. Те просто трябва да бъдат себе си! Корабчетата на Брюж нямат нищо общо с романтиката на венецианските ладии. Няма я топлата атмосфера на малките венециански улички, блъсканицата, прозорците с цветя, слънцето. Няма го дори и типичния венециански букет от миризми. Как Ви звучи: “Скъпа, хайде да отидем на романтична разходка по замръзналите канали на Венеция...”

Брюж е хубаво местенце. Някога е бил голяма работа. Сериозно пристанище, леко навътре от брега на Северно море (13 км), голяма търговия е падала. Всъщност, Брюж се е падал на търговския път между Великобритания, Скандинавия и Континентална Европа, което е допринесло за превръщането му във важен финансов център. Богатството на миналите времена си личи навсякъде из архитектурата на града. Едва ли на друго място в Белгия може да се видят толкова следи от Средновековието. По времето на ренесанса в Брюж са творили именити художници – Memling, Gérard David, Jan Provoost, Jan van Eyke. Градът дава на световната култура няколко имена, като например Jan van der Straet (Иванчо от улицата или Ванчо Уличника, за любопитните), който се установява и твори във Флоренция, а и неколцина други. През 2002 година, Брюж е обявен за културна столица на Европа.

Що се отнася до каналите, романтика! Слушайте – през 12 век някакво наводнение откъсва Брюж от морето. Неприятно. Обаче хората решават да не се оставят току така встрани от паричките и се хващат да правят канали. Тези канали свързват града с Damme, който първоначално се е наричал Hondsdamme, което общо взето значело нещо като “кално устие на река”. Както и да е, та в края на 12 век Филип Алзаски дава на Damme привилегии, които освобождават от такси търговските кораби. Естествено, в този момент търговците са романтично привлечени от Damme, започват редовно да го посещават и романтично да претоварват стоките на малки корабчета, които пътуват по романтичните канали до Брюж, където се въртяла романтична търговия. Радвайте се, че Ви спестих легендата за кучето, дето му счупили врата, за да... Не, не Ви трябва да знаете.

Брюж е бил през вековете сърцето на Фландрия. Докато Фландрия е била контролирана от кого ли не – краля на Франция, дука на Бургундия, та дори и от испанците, хората от Брюж се борили за своите привилегии и са имали някаква независимост, от която местната пропаганда прави голяма работа – свободолюбив духи и така нататък. Та и по нашите земи в Отомански времена Истанбул не е излизал на глава с доста български градове.

Брюж е хубаво местенце. Днес Брюж може още да се похвали с църквата Света Богородица, която омагьосва с Мадоната на Микеланджело и куп платна от 17 век; с музеите Groeninge, Gruuthuse, Brangwyn и Memling, с вятърните мелници и приятните разходки край каналите... За туристите се продават дантели, с които градът се е славел някога. Разбира се, шоколадът и бялата бира от Брюж. Все пак сме в Белгия. И амбулантните търговци на пържени картофи.

Нашата визита се състоя предимно в шляене по улиците и покрай каналите, посещение на църквите, в пиене на още и още бира на площада пред кметството... Не влязохме нито в музея на Мемлинг, нито в този на шоколада, нито в този на диамантите. Най-сетне се видяхме с Роман, който попълни нашата Брюкселска легация. Докато напиша този текст, Кинга не издържа и повтори посещението си в Брюж. Честно казано, и аз бих повторил.

За тези, които не знаят, Белгия е доста странно организирана. Тя се дели на три области – Брюксел, Фландрия и Валония. Лиеж се намира във Валония и тук се говори френски. Брюж се намира във Фландрия и там се говори фламандски. Във Валония има и малка германоговоряща общност. И не ме карайте да Ви обяснявам какви са правомощията на отделните общности, на отделните области и на федерацията, че или ще заспите, или ще Ви заболи глава... Стига Ви да Ви кажа, че имат доста на брой парламенти.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home